Harrastuspassin sopimus katkolla

Harrastuspassin kehiyssopimus Helsingin kaupungin ja Haltun välillä päättyi 12.4.2023. Sopimus allekirjoitettiin neljä vuotta sitten vuonna 2019 ja sillä sovittiin ehdoista, joilla Haltu teknisenä toimittajana tarjoaa palvelua valtakunnallisesti.

Sopimuksen päättyminen antaa Haltulle ja kunnille mahdollisuuden sopia Harrastuspassin palvelusopimuksen ehdoista paikallisesti. Tavoitteena on, että Harrastuspassi voidaan tämän myötä ottaa yhä laajemmin käyttöön ja sen käyttöönotossa voidaan paremmin huomioda erilaisten kuntien ja kaupunkien tarpeet

Harrastuspassin palvelusopimukseen tai palvelun käytön hintoihin ei toistaiseksi ole tullut muutoksia. Palvelun kuukausimaksu sekä tarvittavat tukipalvelut määräytyvät kunnan asukasluvun mukaan.

  • Kunnan väkiluku: alle 50 000 asukasta 350,00 €/kk alv 0%

  • Kunnan väkiluku yli 50 001 asukasta 1 000,00 €/kk alv 0%

Palvelun käyttöönotto on maksuton. Palveluun voidaan tehdä myös kuntakohtaisia räätälöintejä, jolloin projektin kokonaishinnoista sovitaan erikseen.

Tutustu palvelusopimukseen ja ota yhteyttä Harrastuspassin myyntiin:

Seinäjoen kaupunki Harrastuspassin käyttäjäksi

Haltu Oy ja Seinäjoen kaupunki ovat solmineet palvelusopimuksen Harrastuspassi alustan käytöstä. Palvelun käyttöönotto aloitetaan kesällä 2023. Harrastuspassin käyttöönotto antaa kaupungille entistä paremmat työkalut alueen nuorten hyvinvoinnin tukemiseen.

“Uskomme vahvasti siihen, että jos nuorille tarjotaan hyvä käyttäjäkokemus sovelluksen kautta, he kyllä löytävät uusien harrastusten ja mahdollisesti uusien kavereiden pariin - uudet harrastukset ja kaverit ovat keskeinen asia kun puhutaan syrjäytymisen ehkäisemisestä”

Mikki Aalto-Ylevä, toimitusjohtaja, Haltu Oy

Pohjanmaalla harrastustoimintaa on tähänkin asti tuettu monin keinoin. Seinäjoen kaupunki on toteuttanut Suomen Harrastamisen mallia Harkku-nimisen konseptin voimin ja liikuttanut satoja nuoria koulupäivien yhteydessä.

Etelä-Pohjanmaan liitto taas tarjoaa tapahtumakalenterin josta löytyy tekemistä monenikäisille alueella asuville.

Seinäjoen kaupunki tähtää siihen, että Harrastuspassi olisi alueen nuorille ensimmäinen paikka, josta uusia harrastusmahdollisuuksia etsitään. Toiminnan kehittämistä ja harrastustoiminnan näkyväksi tekemistä varten on hankittu lisäresursseja, joiden avulla lähialueen harrastustoiminta tehdään kiinnostavalla tavalla näkyväksi.

Harrastuspassi-mobiilisovellus käyttöön Helsingissä

 

Harrastuspassi on peruskoulun 7.–9.-luokkalaisille suunnattu uusi mobiilisovellus, jonka tavoitteena on lisätä nuorten mahdollisuuksia kokeilla erilaisia harrastuksia helposti ja löytää itselleen sopiva harrastus. Helsingin kaupunki lanseerasi Harrastuspassin elokuussa 2020. Sovellus jalkautetaan kaikille Helsingin peruskoulujen 7.–9.-luokkalaisille elo-syyskuun aikana.

Nuoret löytävät Harrastuspassista helposti oman kunnan ja lähialueen maksullisen ja maksuttoman harrastustarjonnan sekä etuja kuten maksuttomia harrastuskokeiluja. Kiinnostavista harrastuksista voi sovelluksen kautta vinkata myös kaverille tai sosiaaliseen mediaan sekä tallentaa omat suosikit. Harrastuspassi näyttää myös kunnan suosituimmat harrastukset ja edut sekä nuoren omaan sovelluksen käyttöhistoriaan perustuvia suosituksia. Sovellus on saatavilla suomen-, ruotsin- ja englanninkielisinä versioina.

 
suvi1.jpeg

”Harrastuspassi lisää kaikkien nuorten mahdollisuuksia kokeilla monipuolisesti erilaisia harrastuksia ja löytää itselleen mielekästä vapaa-ajan tekemistä. Samalla kaupunki saa sovelluksen kautta analytiikkadataa harrastuspalvelujen suunnittelun ja johtamisen tueksi ”,

kertoo Harrastuspassin käyttöönotosta Helsingissä vastaava projektipäällikkö Suvi Ervamaa.

 

Harrastuspassi on valtakunnallinen hanke, jonka sovelluskehitystä on rahoittanut opetus- ja kulttuuriministeriö. Helsingin kaupunki on tuottanut Harrastuspassin viestintää ja markkinointia varten laajan materiaalipaketin, jonka on maksutta myös muiden kuntien käytettävissä.

Harrastuspassia voi tutkia myös lataamalla sen omaan puhelimeen. Lataaminen ja käyttö on maksutonta eikä vaadi kirjautumista. Helsingin Harrastuspassin sisältöjä voi tarkastella valitsemalla sovelluksen asetuksista sijainniksi Helsinki.

Lue lisää https://www.harrastuspassi.fi/kunnille

Pienet kunnat ottivat Harrastupassin käyttöön ensimmäisenä

Vuonna 2019 Harrastuspassin ottivat käyttöönsä kolme rohkeaa pientä kuntaa Keski-Suomesta ja Etelä-Savosta. Ensimmäinen Harrastuspassin palvelusopimus solmittiin Sulkavan kunnan kanssa ja pian perässä seurasivat Pertunmaa ja Hartolan kunta.

Suomessa on yhteensä 22 suurehkoa kuntaa, joissa kunnan asukasmäärä ylittää 50 000 asukasta. Näistä kunnista yli 70% ovat ilmaisseet kiinnostuksena Harrastuspassia kohtaan. Tämä kaikki tapahtui viime vuoden aikana ennen kuin Harrastuspassi-sovellusta oli edes julkaistu. Positiivinen vastaanotto ympäri Suomen antaa viitteitä siitä, että Suomalaiset todellakin uskovat harrastamisen luomaan hyvinvointiin.

Harrastuspassin käyttöönotto on ensimmäisten asiakkaiden kanssa ollut sottaista puuhaa. Testauksen ja todellisten käyttäjäkokemusten puute näkyi ensimmäisissä käyttöönotoissa. Onneksi kenenkään ei tarvinnut kohdata haasteita yksin vaan käyttöönotot tehtiin yhteistyössä kunnan työntekijöiden ja Haltun henkilöstön kanssa. Harrastuspassin käyttöönotto kunnissa ei suinkaan ole vielä valmis. Kunnan Harrastustarjonnan kokoaminen yhteen paikkaan ei tapahdu yhdessä yössä. Lisäksi täytyy muistaa, että Harrastuspassi on monelle kunnalle ensimmäinen työkalu, jolla harrastussisällöt voidaan viilata siihen pisteeseen saakka, että ne ovat oikeasti houkuttelevia nuorille.

Erityiskiitokset haluan osoittaa jo mukaan lähteneiden kuntien yhteyshenkilöille, jotka raivasit niin omista kuin kolleegoidensakin kalenterista tälle tarvittavan ajan.

Kiitos Sulkavan kunnan kehittämispäällikkö Susanna Issakaiselle. Kiitos Hartolan kunnan vapaa-aikapäällikölle Anna-Maija Muuriselle. Ja kiitos Pertunmaan kunnan vapaa-aikasihteeri Jaana Nummirannalle.

Harrastusten houkuttelevuus onkin asia, josta niin kunnilla kun palvelun ylläpitäjälläkin on vielä paljon opittavaa. Harrastuspassi tarjoaa kunnille ja Harrastustentarjoajille mahdollisuuden muodostaa erilaisia maksuttomia etuuksia, jotka lisäävät erilaisten Harrastusten vetovoimaa.

Harrastuspassissa voi esimerkiksi ilmoittaa paikallisten sulkapallokerhojen ja keilausseurojen harjoituksista ja muotoilla tähän ensimmäiselle 20 osallistujille edun, jonka ansiosta osallistujat saavat yhden maksuttoman valmennuskerran ensimmäistä kertaa osallistuessaan. Harrastamisen kynnys madaltuu ja Harrastuksentarjoaja saa lisää osallistuja harkkoihin. win-win.

Kunnat ovat hyvin kiinnostuneita oman alueensa harrastajista ja harrastamisesta. Harrastuspassi tarjoaa kunnalle dataa, jonka perusteella kunta voi kehittää omaa harrastustarjoomaansa asiakaslähtöisemmaksi. Jo se, että kunta saa tiedon siitä millaiset Harrastusetuudet ovat kaikista suosituimpia, auttaa heitä suunnittelemaan eri kohderyhmille soveltuvia harrastustapahtumia.

Tänä vuonna Harrastuspassin tavoitteet ovat harrastussisältöjen sekä palvelun käyttäjien ympärillä. Maaliskuuhun 2020 mennessä tavoitteena on, että Harrastuspassista löytyy tuhansia Harrastuksia ympäri Suomen. Palvelun valtakunnalliseen markkinointiin panostetaan isolla kädellä kevään 2020 aikana ja käyttöönottoja nähdään toivottavasti Hangosta Inariin saakka.

Tamperelaisena yrityksenä toivomme, että saamme Suomen tärkeimmän maakuntakeskuksen Tampereen kaupungin mukaan Harrastuspassiin, ja pääsemme näin jatkamaan palvelun kehitystä Suomen elinvoimaisimman kaupungin kanssa.

Mikki Ylevä, Harrastuspassin kehitystiimi, Haltu Oy. mikki.yleva@haltu.fi, +358 40 869 8887

Harrastuspassista kuntaliiton sivuilla: http://bit.ly/2sZ7xri

Sulkava otti Harrastuspassin käyttöön ensimmäisenä Suomessa

Sulkavan kunta päätti Harrastuspassin käyttöönotosta ensimmäisenä kuntana Suomessa. Palvelusopimus Haltu Oy:n kanssa solmittiin 25.10.2019.

Isaac Newtonin mekaniikan peruslaki sanoo, että kappale jatkaa tasaista suoraviivaista liikettä vakionopeudella tai pysyy levossa, jos siihen ei vaikuta ulkoisia voimia.

Tämä mielessä on helppo havaita miksi Harrastuspassin ensimmäisen sopimus ja käyttöönotto ovat niin tärkeä osa Harrastuspassin tarinaa. Onneksi olkoon Harrastuspassi ja onneksi olkoon Sulkavan kunta! Harrastuspassin käyttöönotto Sulkavan kunnalla tehdään marraskuun aikana. Käyttöönotossa kunnan alueen harrastustarjonta viedään Harrastuspassiin manuaalisesta Harrastuspassin omaa verkkopalvelua hyödyntäen. Paikalliset toimijat ja kunnan edustajat opastetaan palvelun käyttöön ja heitä kuunnellaan tarkasta jatkokehitystä ajatellen.

susanna2.png

“Se kokoaa tarjonnan yhteen ja voi tuoda eteen myös mahdollisuuksia, joita ei osaisi välttämättä itse etsiä!

Meillä harrastuksen järjestäjät ovat pääsääntöisesti vapaaehtoispohjalta toimivia seuroja. Harrastuspassilla saamme heidän tekemänsä työn näkyviin.

Kunnan elinvoiman näkökulmasta harrastusasiat ovat todella tärkeitä. Ne vaikuttavat niin vahvasti kuntalaisten elämänlaatuun, että vastuullisena kuntatoimijana halusimme hyödyntää tämän mahdollisuuden.”

Susanna Issakainen, kehittämispäällikkö, Sulkavan kunta

Vaikka Harrastuspassin käyttöönotto edistyy hieman odotettua hitaammin, näyttää palvelun tulevaisuus toiveikkaalta. Kun huomioi, että palvelua ei ole vielä edes julkaistu, olemme onnistuneet levittämään Harrastuspassin sanaa menestyksekkäästi ympäri Suomen aina Rovaniemellä saakka.

Missä vaiheessa teidän kuntanne käyttöönotto on?

Iskuryhmä on nyt parhaassa iskussa

Kaikki mitä Harrastuspassiin kehitetään, kehitetään käyttäjiä varten. Tästä lähtökohdasta lähdimme keräämään tietoa Harrastuspassin käyttäjiltä kehityksen tueksi. Aluksi käyttäjätutkimuksemme suunnattiin pelkästään nuorille käyttäjille. Heti kuultuamme nuoria siirsimme huomiomme kuntien työntekijöiden tarpeisiin sekä kuntien tavoitteisiin.

Heinäkuussa lähdimme kokoamaan vapaaehtoisista kunnista koostuvaa iskuryhmää, jonka tarkoituksena on tuottaa käyttäjätarinoita. Käyttäjätarina on lauseen mittainen tarina, joka tyypillisesti kuvaa, että kuka käyttäjä jotain ominaisuutta tarvitsee ja miksi. Käyttäjätarina voi esimerkiksi olla muotoa:

Harrastuspassin käyttäjänä haluan selata lähialueen harrastustarjontaa sekä tutustua minua kiinnostavan harrastuksen yksityiskohtaisiin tietoihin.

Käyttäjätarinat toimivat kehitystyön selkärankana, jonka päälle kehitystiimi suunnittelee aina kahden viikon työjakson sisällön. Kun kaksi viikkoa työtä on takana tiimi kokoontuu yhteen ja valitsee käyttäjätarinat ja tehtävät taas tulevalle kahdelle viikolle. Kun kehitystyö etenee kahden viikon mittaisissa jaksoissa, on kehitystyön suuntaa mahdollista muuttaa erittäin nopeasti. 

Iskuryhmä on nyt koottu ja ensimmäiset 11 Harrastuspassin kehitykseen aktiivisesti osallistuvaa kuntaa on valittu. Iskuryhmän kunniksi valikoituivat ne kunnat, jotka olivat aktiivisesti osoittaneet kiinnostustaan Harrastuspassi-konseptia kohtaan. Iskuryhmän kuuluvia kuntia ovat:

  • Valkeakosken kaupunki

  • Kotkan kaupunki

  • Helsingin kaupunki

  • Sipoon kunta

  • Tampereen kaupunki

  • Pirkkalan kunta

  • Espoon kaupunki

  • Vantaan kaupunki

  • Turun kaupunki

  • Hämeenlinnan kaupunki

  • Kirkkonummen kunta

Iskuryhmään oli tarkoitus valita 10 kuntaa, mutta allekirjoittaneen huonosta matematiikkapäästä johtuen niitä valittiinkin 11. 

Tulevien päivien ja viikkojen aikana aloitamme tekemään käyttäjätutkimusta iskuryhmään osallistuneiden kuntien edustajien avustuksella. Päivitämme lähipäivinä myös verkkosivuillemme uuden UKK osion, josta löydät vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

Mitä seuraavaksi?

Seuraavaksi teemme harrastuspassin käyttöönottoja ympäri Suomen ja jatkamme palvelun kehitystä. Pisimmällä Harrastuspassin käyttöönotossa on tällä hetkellä Helsingin kaupunki, jonka kanssa olemme alkaneet koostaa yhteen kaupungin tarjoamaa harrastustarjontaa. Tavoitteemme on viedä Helsingin harrastustarjonta passiin vielä syyskuun aikana.

Kaikki Harrastuspassista kiinnostuneet kunnat ottakaa yhteyttä suoraan minuun niin saadaan Harrastuspassin teillekin käyttöön

- Mikki Ylevä +358 40 869 8887, mikki.yleva@haltu.fi

Syrjäytymisen hinta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan syrjäytymisen minimikustannus yhteiskunnalle per syrjäytynyt nuori on n. 370 000 euroa. Karkeasti ja mutkat suoriksi vetämällä, eikö olisi fiksua tukea kaikkia sellaisia toimintoja, jotka mahdollistaisivat sen, että yhä harvempi nuori jäisi vain peruskoulupohjalle. Ja vielä rajummin yksinkertaistaen 100 000 euroa per hyvin perusteltu ja suunniteltu hanke pitäisi olla ns. itsestäänselvyys.

Valtiotasolla toimia tehdään ja toki näihin halutaan vaikuttaa, mutta paikalliset toimet voisivat ehkä olla kustannustehokkaampia ja toisaalta myös tuntea yleisönsä paremmin. Esimerkiksi Porissa ja Raumalla on jo otettu käyttöön Nuorisopassi nuorten harrastamisen aktivoimiseksi sekä OKM:n ja Helsingin kaupungin johdolla parhaillaan kehitetään Harrastuspassia nuorille. Erittäin mielenkiintoisia projekteja, joiden vaikuttavuus on potentiaalisesti helposti satakertainen kustannuksiinsa nähden.

Muutaman sadan tonnin kehitysprojektilla on isot tavoitteet ja toisaalta jos yksikin nuori EI syrjäydy hankkeen ansiosta koko Suomessa, niin voitaneen todeta, että projekti on maksanut itsensä jo takaisin.

Minua innostaa se, että pienillä teoilla voisi olla todella merkittävä vaikutus jo pelkästään talouteen, mutta vielä merkittävämpään asiaan eli nuorten ihmisten hyvinvointiin. Se on priceless. Et voi asettaa hintalappua ihmisen hyvinvoinnille.

Toivonkin, että jos asia yhtään sinua koskettaa, niin alat ainakin seuraamaan tämän hankkeen edistymistä ja vielä parempaa - kerro tästä myös kaverille ja levitä tietoa omassa organisaatiossasi.

Me Haltulla olemme tässä täysillä mukana ja laitamme todella paljon omaa aikaamme, mitä projekteilta jää yli siihen, että tämä hanke onnistuu!

Lähde: https://thl.fi/en/-/nuorten-syrjaytyminen-kay-myos-yhteiskunnalle-kalliiksi